Laat je bezoekers makkelijk printen

printer icoon websiteAls je op je website pagina’s hebt met informatie die voor bezoekers interessant is om te printen, dan is het aan te raden hiervoor een zogenaamde printervriendelijke pagina aan te maken. Dat voorkomt dat je bezoekers ineens met vier pagina’s vol onhandig verspreide informatie zitten waar ze niets mee kunnen en vervolgens ergens anders gaan zoeken. Dit extra gebruiksgemak kost je aanvankelijk wel een extra investering, aangezien er voor deze printervriendelijke pagina een aparte template moet worden gemaakt. Je gebruikers zullen je er echter dankbaar voor zijn, wat uiteindelijk ook weer gunstig is voor de traffic naar je website.

Wie dit toch te veel moeite vindt kan daarnaast altijd nog kiezen om in plaats van een printvriendelijke pagina te ontwikkelen te verwijzen naar dezelfde pagina in een PDF-bestand. Dit formaat is uiterst geschikt om te printen en inmiddels bekend bij de meeste computergebruikers. Daarnaast ondersteunt het formaat moeiteloos alles op het gebied van vormgeving en zijn de bestanden ook nog eens relatief klein qua omvang. Daar staat wel tegenover dat het bestand zonder de juiste software niet te openen is. Nu beschikken de meeste computergebruikers daar wel over, maar het is wel iets waar je je even van bewust moet zijn voor je voor deze optie kiest.

Afhankelijk van je keuze is het natuurlijk goed om te bedenken wat het beste voor de doelgroep van jouw website werkt. Heb je een website waarbij het printen van pagina’s eigenlijk helemaal geen meerwaarde heeft, dan is het wellicht overbodig om voor alle pagina’s een printvriendelijke variant te maken. Is dat wel het geval, dan wil je het je bezoekers natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk maken. Immers, een bezoeker die bij jou niet vindt wat hij of zij zoekt, zal het ergens anders gaan proberen. Hoewel je het je als web developer misschien niet kunt voorstellen is de printer nog steeds een veelgebruikt apparaat in de meeste huishoudens, houd daar dus rekening mee!