Het PDF-Formaat: Toegankelijk en Universeel

adobe-readerPDF is een universeel bestandsformaat dat voor veel verschillende toepassingen wordt gebruikt. Het is mogelijk om PDF-documenten te gebruiken via besturingsprogramma’s zoals Mac OS, Microsoft Windows en UNIX. Een formaat wat voornamelijk in de business- en educatieve sector gebruikt wordt.

PDF-bestanden zijn erg gebruiksvriendelijk, veilig, betrouwbaar en beschermen het copyright van de auteur van het document. Het is namelijk als auteur mogelijk om bewerkingsmogelijkheden te beperken door bijvoorbeeld een wachtwoord op het document te zetten. Het bevat daarnaast alle noodzakelijk informatie voor de opmaak, beelden etc. en de lay-out zal nooit afwijken van het origineel ongeacht factoren zoals besturingssystemen, software en lettertypen.

Doordat de omvang van de documenten in PDF-formaat relatief klein zijn, bied het een hoop extra gemakkelijke mogelijkheden. Zo zal het downloaden van een bestand sneller gaan, is het makkelijker te verzenden via e-mail en is het mogelijk deze bestanden naar een fax te sturen die ze vervolgens ook nog eens kan uitprinten. PDF-bestanden worden immers op alle printers correct uitgeprint.

Dat PDF nog steeds geliefd is, blijkt wel uit het feit dat bij een van de grootste Amerikaanse uitgevers uitgaves van e-books in Pdf-formaat nog altijd de voorkeur krijgen bij de gemiddelde consument. Voornaamste reden is dat de opmaak in PDF altijd gewaarborgd zal blijven en dat vind men een prettige geruststelling.

Extra functionaliteiten wat betreft PDF bestaan er wel degelijk, alleen dient hier in veel gevallen voor te worden betaald. Echter zijn er een viertal methoden te herkennen die het mogelijk maken om een PDF bestand gratis te creëren of aan te passen. Deze vier zijn als volgt:

  • Gebruik Open Office;
  • Omzetten van PDF naar WORD;
  • Omzetten van WORD en meer naar PDF;
  • Gebruik maken van een online editor.

Deze vier gereedschappen maken het grotendeels mogelijk om alle denkbare wijzigingen gratis toe te brengen binnen een Pdf-bestand. Zonder dat het al te veel tijd kost, bent u in staat om professioneel uitziende Pdf-bestanden te creëren die u daarnaast kunt distribueren naar een grote groep mensen met verschillende doeleinden.

Trackbacks

  1. [...] naar dezelfde pagina in een PDF-bestand. Dit formaat is uiterst geschikt om te printen en inmiddels bekend bij de meeste computergebruikers. Daarnaast ondersteunt het formaat moeiteloos alles op het gebied van vormgeving en zijn de [...]